top of page

TRYKKBØLGEBEHANDLING

Sjokkbølgebehandling har vært benyttet siden 1980-tallet til å behandle nyrestein. Etter hvert ble sjokk/- trykkbølgebehandling utviklet til å behandle muskel og skjelett-plager, og brukes i dag mot en rekke tilstander som plantar fasciitt, akillessenebetennelse og kalkskulder.

Behandlingen består i å tilføre det skadde området på kroppen mange lydbølger med høyt trykk. Det sendes lydbølger inn i det skadde området ved hjelp av trykkluft via en kule mot applikatoren i en håndholdt trykkbølgepistol.

Sjokkbølger er lydbølger med hastighet større enn lydens (supersonisk). De generer høyt trykk over en kort periode på noen nanosekunder.

Det er denne trykkforandringen som er den mekaniske impulsen som skal påvirke celler og strukturer i kroppen. Metoden benytter seg av kroppens egne tilhelningsevner ved å stimulere med trykkbølge.

Hva kan behandles?

Trykkbølgeterapi (også kjent som ekstrakorporeal sjokkbølgeterapi eller ESWT) Det er de siste årene kommet en rekke forskningsstudier som har undersøkt effekten av trykkbølgebehandling ved ulike lidelser. Det er skånsomt og svært få rapporterte bivirkninger med trykkbølge, det er tilnærmet ingen risiko forbundet med behandlingen.

En grundig evaluering og konsultasjon med en av våre terapeuter er nødvendig for å avgjøre om trykkbølgebehandling er egnet og hensiktsmessig for den spesifikke tilstanden.

​​

  1. Mekanisme: Trykkbølgebehandling involverer bruk av akustiske trykkbølger som sendes gjennom huden og inn i vevet. Disse trykkbølgene genererer mekaniske krefter som stimulerer vevet, fremmer helbredelse og reduserer smerte.

  2. Smertelindring: Trykkbølgebehandling kan bidra til å lindre smerte ved å redusere smerteoverføring, stimulere frigjøring av smertedempende substanser og forbedre sirkulasjonen i det skadede området.

  3. Vevsregenerering: Trykkbølger kan stimulere vekstfaktorer og forbedre blodtilførselen til skadet vev, noe som kan fremme regenerering og helbredelse av muskler, sener og andre bløtvev.

  4. Oppløsning av kalkavleiringer: Trykkbølgebehandling kan også brukes til å bryte ned og oppløse kalkavleiringer i ledd, som for eksempel kalkskulder eller kalkdannelse i hælen (plantar fasciitt).

Storz Medical
Tid og effekt

En trykkbølgebehandling består av en serie med behandlinger, oftest  tre til fem behandlinger.

Tilpasning gjelder rehabilitering av muskel-sene i form av øvelser ved siden av for best mulig effekt. Og er i så måte ikke bare en passiv behandlingsform. Trykkbølge er et godt kompliment til behandling og rehabilitering av seneplager. Spesielt disse:

  • hælsporre /plantarfascitt

  • kalkskulder

  • akilles

  • hopperkne /jumpers knee

  • utside hofteplager

bottom of page